Korte samenvatting van de arresten Arbeidsrecht - Arresten Arbeidsrecht WEEK 1A: Kwalificatie. HR - Studeersnel (2024)

Arresten Arbeidsrecht WEEK 1A: Kwalificatie. HR Groen/Schoevers. Hoe...

Vak

Arbeidsrecht (3013ARB2KY)

193Documenten

Studenten deelden 193 documenten in dit vak

Universiteit

Universiteit van Amsterdam

Studiejaar: 2020/2021

Geüpload door:

Anonieme student

Dit document is geüpload door een student, net als jij, die anoniem wil blijven.

Universiteit van Amsterdam

Aanbevolen voor jou

  • 56Samenvatting Arbeidsrecht CompleetArbeidsrechtSamenvattingen100% (9)
  • 20Stappenplan voor het oplossen van een Juridische casesArbeidsrechtOverige93% (15)
  • 40College-aantekeningen, colleges 1-7ArbeidsrechtCollege-aantekeningen100% (6)
  • 16Tentamen 14 december 2015, vragen en antwoordenArbeidsrechtOefenmateriaal100% (5)
  • 22Samenvattingen: boek Schets van het Nederlandse ArbeidsrechtArbeidsrechtSamenvattingen100% (4)

Reacties

inloggen of registreren om een reactie te plaatsen.

Andere studenten bekeken ook

  • Samenvatting van de verplichte arresten.
  • HR 13 juli 2007 Thuiszorg Rotterdam-PGGM
  • Overzicht arresten formeel strafrecht
  • Casus de verwijderde fiets publiek
  • ABR Arresten week 3 - week 3
  • Jurisprudentie - samenvatting arresten

Gerelateerde documenten

  • Arresten Arbeidsrecht
  • Antwoordindicatie tentamen Arbeidsrecht 26 januari 2021
  • Artikel 14138 stamp 1609878306 gebruiker 0
  • De Jongh 2013 - artikelen
  • Voorbereidingsopdracht week 1
  • Opbouw - structuur verzoekschrift

Gerelateerde Studylists

Kwartiel 4AR IArbeidsrecht

Preview tekst

Arresten ArbeidsrechtWEEK 1A: Kwalificatie.HR Groen/Schoevers.Hoe ga je kijken of er sprake is van een arbeidsovereenkomst? Altijd kijken naar feiten en deomstandigheden van het geval én naar hetgeen partijen hebben beoogd alsmede de wijzewaarop de partijen aan de overeenkomst uitvoering hebben gegeven (r. 14) genuanceerd in HR X/Gemeente Amsterdam.

HR X/Gemeente Amsterdam.Is er toch sprake van een arbeidsovereenkomst in de zin van art. 7:610 BW? Heeft X daaromrecht op betaling van het geldende loon (i.p. slechts de uitkering).HR: in art. 7:610 BW staan de vereisten voor een arbeidsovereenkomst: arbeid, loon engezag. Indien de inhoud van een overeenkomst voldoet aan deze omschrijving, moet deovereenkomst worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst. NIET van belang is of departijen ook daadwerkelijk de bedoeling hadden de overeenkomst onder de wettelijkeregeling van de arbeidsovereenkomst te laten vallen. Waar het om gaat, is of deovereengekomen rechten en verplichtingen voldoen aan de wettelijke omschrijving van dearbeidsovereenkomst. De bedoeling van partijen speelt geen rol bij de vraag of deovereenkomst moet worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst in de zin van art.7:610 BW.

HR Thuiszorg Rotterdam.Bevestigd HR Groen/Schoevers.Niet een enkel element is beslissend. genuanceerd in HR X/Gemeente Amsterdam.

HR Van der Male/ Den Hoedt.Het is dus niet zo dat de schriftelijke naam van een overeenkomst het ook daadwerkelijk zomaakt dat het een arbeidsovereenkomst is. Moet aan alle drie elementen van 7:610 BWvoldoen.

HR Gouden Kooi.Is er sprake van een arbeidsovereenkomst als er een deelnemer is die meedoet aan eentelevisieshow. Elke maand 2250 euro betaald = loon. Deelnemer deed elke keer zelf mee enhad waarde voor de werkgever = arbeid. Had de werkgever zeggenschap/gezag? Inspelregelboek stond letterlijk dat de deelnemers verplicht zijn om alle instructies enordemaatregelen op te volgen.

Hof A’dam Deliveroo.Arbeid of opdrachtovk? De partij bedoeling maakt niet uit.

HR ABN AMRO/Mahli.De rechtszekerheid verzet zich tegen een geruisloze omzetting van arbeidsovereenkomst.Nooit een moment geweest dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.Je moet altijd een tijdstip hebben vanaf wanneer de arbeidsovereenkomst geldt.

WEEK 1B: KWALIFICATIE (VAN OPROEP TOT UITZEND).

CARE4CARE.

HR: de tekst van art. 7:690 BW eist NIET dat de bij de derde te verrichten arbeid tijdelijk is,noch impliceert deze een beperkende ‘allocatiefunctie’ hetzij in de zin van het bij elkaarbrengen van vraag en aanbod van (tijdelijke) arbeid, hetzij in de zin van het b

RB. ADAM HELPLING.E

HR TAXI DORENBOSGeen sprake is van een reële uitzendovereenkomst en dat daarom in wezen sprake is van eenvierde arbeidsovereenkomst met het taxibedrijf en daarmee een arbeidsovereenkomst vooronbepaalde tijd tot stand is gekomen.

WEEK 2A: INHOUD (ARBEIDSVOORWAARDEN: PRIVAAT EN PUBLIEK)HR DEN HAAN/THE BOX FASHIONWerkgever heeft nagelaten om op andere wijze de werknemer te ontslaan. Alleen eenmededeling dat de werknemer zich op de laatste dag van de proeftijd moet melden en dewerknemer dit gesprek ontwijkt is niet voldoende om het naar maatstaven van redelijkheiden billijkheid te zeggen dat het onaanvaardbaar is.

HR STOOF/MAMMOET.Drie-stappen-toets bij eenzijdig wijzigen van één werknemer. 1. De werknemer heeft de verplichting zich als goed werknemer (art. 7:611 BW) redelijk op te stellen tegenover een voorstel van de werkgever over de wijziging van de arbeidsovereenkomst. 2. De werkgever kon dit voorstel doen als goed werkgever. daarbij moeten alle omstandigheden van het geval in aanmerking worden genomen. Deze zijn de aard van de gewijzigde omstandigheden, de aard en ingrijpendheid van het gedane voorstel, de positie van de werknemer en de belangen van werkgever, onderneming en werknemer. 3. Of het redelijke voorstel van de werkgever in het licht van de omstandigheden als redelijke voorstel kan worden gezien.

HR PARRALEL ENTRY

HR JAR

WEEK 2B: INHOUD (COLLECTIEF)HR BOLLEMEIJER/TPGIngeval van afwijking van dwingend recht slechts bij CAO mogelijk is, moet wordenaangenomen dat in de bescherming van de werknemer is voorzien doordat devakorganisaties bij de totstandkoming van de CAO betrokken is geweest. Dit brengt mee datpartijen in hun (individuele) arbeidsovereenkomst een afwijking van de dwingendewetsbepaling kunnen opnemen, mits deze afwijking overeenkomst met hetgeen isneergelegd in een CAO, ook als deze CAO niet rechtstreeks van toepassing is.

Korte samenvatting van de arresten Arbeidsrecht - Arresten Arbeidsrecht WEEK 1A: Kwalificatie. HR - Studeersnel (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 6468

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.